Σκαρίνου: Ένα χωριό κτισμένο πάνω στον οδικό άξονα, που ενώνει τις τρεις μεγαλουπόλεις, Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό. Όλοι την ξέρουμε ως ο γνωστός σταθμός της Σκαρίνου. Ο σταθμός βρίσκεται στο παλιό δρόμο Λεμεσού – Λευκωσίας, έχει αναπαλαιωθεί και λειτουργεί με αξιόλογα εστιατόρια, όπου πηγαίνουν κυρίως τουρίστες. Στον σταθμό υπάρχουν τα ερείπια του κτιρίου, στον οποίο έγινε το ιδρυτικό συνέδριο του ΑΚΕΛ στις 14/4/1941. Πρόσφατα αγοράστηκε από το ΑΚΕΛ, για ν' αναπαλαιωθεί και να γίνει ιστορικός χώρος.

Η Σκαρίνου είναι κτισμένη πάνω στους πρόποδες βουνοπλαγιάς, της οροσειράς Λευκάρων. Μια απέραντη ομορφιά καταγοητεύει και σκλαβώνει όχι μόνο τους ντόπιους, αλλά και αυτούς που την επισκέπτονται. Η φανταστική θέα που ατενίζει κανείς στο βάθος, έχοντας απέναντι την θαλάσσια περιοχή του Αγίου Θεοδώρου ή Πεντάσχυνου, είναι αυτή που προσελκύει τον κάθε ξένο επισκέπτη και τον κάνει να θελήσει να παραμείνει στο χωριό. Αυτή η ασύγκριτη ομορφιά και γαλήνη, αυτή η ανυπέρβλητη αρμονία σε φως και χρώμα που συναντάς εδώ στην Σκαρίνου, είναι κάτι το σπάνιο. Πιθανόν αυτή τη στιγμή να συγκαταλέγεται σ' ένα από τα πιο ήσυχα παραδοσιακά και υπό ανάπτυξη τουριστικά μέρη του νησιού μας. Η Σκαρίνου είναι αγκαλιασμένη από ελιές και χαρουπιές. Μια κοινότητα όπου κυριαρχεί η ησυχία και κατακυριεύεται από τη λαϊκή, παραδοσιακή και αρχιτεκτονική της τέχνη.

Οι κάτοικοι παλιά ασχολούνταν με τη γεωργία και άλλοι με την προώθηση των περίφημων κεντημάτων τους, ακόμα και στο εξωτερικό. Σήμερα ασχολούνται λιγότερο με τη γεωργία, αλλά πολύ περισσότερο με τα παραδοσιακά τους προϊόντα. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια βιοτεχνία, σε αναπαλαιωμένη οικοδομή, που ασχολείται με την παραγωγή παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού.

Το χωριό ένεκα του προσιτού κλίματος, της προνομιούχας γεωγραφικής θέσης του, της φυσικής ομορφιάς, αλλά και της ξεχωριστής στο είδος φιλοξενίας που προσφέρεται από τους κατοίκους του, τα τελευταία χρόνια πήρε ραγδαία ανάπτυξη. Γενικά η Σκαρίνου έχει αναπτυχθεί τόσο σε οικιστικές τουριστικές μονάδε, όσο και σε αναπαλαιώσεις εγκαταλειμμένων κατοικιών, σε πλήρη αποκατάσταση της παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής. Πολλοί είναι οι ξένοι μα και κύπριοι που ονειρεύονται να αποκτήσουν μια κατοικία στο χωριό αυτό. Ο πυρήνας του χωριού διατηρεί αυτό το λαϊκό, παλιό, πετρόκτιστο οικοδόμημα. Τα παλιά πέτρινα σπίτια αναπαλαιώθηκαν και σήμερα χρησιμοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα τα οποία ανέρχονται στα 25. Πολύ σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να γίνονται κρατήσεις από γραφείο που θα υπάρχει στη κοινότητα και θα διαχειρίζεται αυτά τα καταλύματα.

Δυτικά του χωριού έχουν κτιστεί τουριστικές, οικιστικές μονάδες, οι οποίες έχουν διατεθεί στον ξένο περιηγητή. Ανατολικά, άλλη μια πτέρυγα με άλλες τόσες οικιστικές μονάδες, βρίσκεται υπό ανέγερση.

Άρχισαν να εμφανίζονται οι παραδοσιακές ταβέρνες, ένα παραδοσιακό εστιατόριο «Ο ΜΥΛΟΣ», όπου στη αυλή του διατηρείται ο τότε περίφημος «Μύλος», τα καταστήματα με τα περίφημα Σκαρινιώτικα κεντήματα, βρίσκεται σχεδόν στο στήσιμο του και το εκλεκτό κατάστημα, όπου θα προσφέρει τα γνωστά κυπριακά, παραδοσιακά μας γλυκά. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η Συνεργατική Τράπεζα, η οποία εξυπηρετεί, τόσο τους ξένους, όσο και τους ντόπιους, μια μεγάλη και πλήρως εξοπλισμένη υπεραγορά και γενικά μια τουριστική κίνηση ν' αγκαλιάζει αυτή τη μοναχική και γαληνεμένη ζωή, σ' αυτό το άλλοτε ήσυχο μέρος.